FÅRIKÅL SPECIALE

Det er høst og for meg betyr det å lage fårikål som av mange blir betegnet som Norges nasjonalrett. Jeg har alltid laget den på tradisjonelt vis. Brunet fårikålkjøtt eller helst kjøtt av bog,  og lagt fårikål og kål lagvis i en stor kjele. Mellom lagene har jeg drysset en spiseskje med mel for å gjøre kraften litt tykkere, og selvfølgelig skal det være hele pepperkorn i kjelen. Det fine med denne retten at den gjerne kan putre på ovnen i 3 timer og blir bare helt herlig. Den gjør seg selv.

Jeg har sett mange oppskrifter på nettet som har gått ut over den tradisjonelle, og her om dagen gjorde jeg selv et lite eksperiment etter å ha lest meg opp på hva andre har gjort.

Høst er lammekjøtt, men det er også frukt og bærtid, så i denne oppskriften har jeg tatt med epler og noen andre smaksforsterkere som timian og hvitløk..

I tillegg ble jeg inspirert til å riste pepperkornene i tørr panne før jeg har de i kjelen. Det fikk frem en god aroma på pepperkornene.

Prøv denne oppskriften. Den er like lett å lage som en tradisjonell fårikålgryte

 Dette trenger du til 4-5 personer:

  • 2 kg fårikålkjøtt (hvis det ikke er veldig fett) eller lammebog
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 ss smør
  • Ca. 3 dl vann
  • Ca. 3 dl eplejuice, bruk gjerne en god eplemost.
  • 2 ts salt
  • 4 ts hel svart pepper
  • 3 hvitløksfedd
  • 3 ss hakket timian
  • 1 stort kålhode, skåret i tykke skiver eller i båter
  • 2 epler hvor du skreller, fjerner kjernehus og skjærer de i terninger.

Slik gjør du:

  1. Start med å brune kjøttet i en panne med litt olje. Det gir mer smak til retten. Ta ut kjøttet og legg det til siden. Hvis du bruker en gryte kan du brune kjøttet i den
  2. Surr løken i smør i kjelen/gryten til den blir myk og glassaktig. Så legger du kjøttet tilbake og heller på vann og eplejuice (50/50) slik at det dekker kjøttet. Ha i salt.
  3. Rist pepper i panne og legg i gryten sammen med hvitløk, timian og kål
  4. Legg på lokk og la dette småkoke i minst 2 timer. Tilsett eplebiter. La det hele nå trekke på lav varme til kjøttet er mørt nok.
  5. Smak til om du trenger mer salt. Som tilbehør er det nok best med kokte poteter, men dryss på litt frisk timian veD servering

Vann er jo godt drikke til all mat, men her sier jeg ikke nei til et glass øl og en liten akevitt heller

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s